Har du, eller en du kender, et misbrug?

Når man er afhængig af alkohol, hash eller stoffer påvirker det både kroppen, følelserne og tankerne. Det er vigtigt at få hjælp, hvis du er bekymret for, om du selv eller en du kender er afhængig.
11 procent af eleverne i 9. klasse har prøvet at ryge hash. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
FOTO: Ty Stange
11 procent af eleverne i 9. klasse har prøvet at ryge hash. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. FOTO: Ty Stange

Shots til fødselsdagsfesten, beerpong og druklege.

I Danmark begynder unge at drikke tidligere end unge i andre lande. Og så drikker de mere. Det viser en ny rapport fra Videnscenter for Forebyggelse.

Ifølge Jakob Demant, der har været med til at lave rapporten, hænger hygge, venskaber og alkohol nemlig sammen for mange unge. Og dét er ikke altid en god ting.

- Det skaber et socialt pres for at være med i den gruppe, der drikker alkohol, selv om man måske ikke ønsker det, siger han.

Og når man gerne vil være med i gruppen, er der en risiko for, at øllene til festen om fredagen kan udvikle sig.

Alkohol og stoffer: Få hjælp

Det kan være svært at sige, hvornår man er afhængig af noget, eller hvornår man har et misbrug - uanset om der er tale om alkohol eller andet.

For eksempel har 11 procent af eleverne i 9. klasse prøvet at ryge hash. Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Men det er kun få, der har et egentligt misbrug.

Hvis alkohol, stoffer eller spil påvirker ens liv negativt, er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved det.

Hos TUBA kan du få hjælp, hvis dine forældre er (eller har været) alkohol- eller stofmisbrugere.

Du kan også kontakte Alkolinjen (for unge) og Børnetelefonen.