Sådan bliver Norden det bedste sted at være barn

65 børn og unge fra hele Norden har sammen skrevet en resolution om børns rettigheder. Resolutionen er et papir, hvor børnene kommer med deres bud på, hvordan Norden bliver verdens bedste sted at være barn.
Hør forskellige børn forklare, hvorfor rettigheder er vigtige for dem. VIDEO: UNICEF

Børn og unge skal høres. Og så skal de inddrages i beslutninger, der handler om dem.

Det mener 65 børn og unge fra hele Norden, som i fællesskab har lavet en resolution, der skal gøre Norden til det bedste sted i verden at være barn.

En resolution er en fælles beslutning og anbefalinger om et bestemt emne, som flere lande laver sammen.

15-årige Sylvester er ét af de børn, der har været med til at lave resolutionen.

- I bund og grund handler det om, at børn og voksne skal vide, hvad vi har ret til, fordi det gør en forskel i den måde, de voksne behandler os på, siger han.

De voksne lytter til børnene

I dag samles børnene i København for at fortælle voksne, der bestemmer i de forskellige lande, om deres resolution. Dagen hedder "Det Nordiske Børneforum".

- Jeg håber, at vores resolution kommer til at betyde, at flere børn lærer deres rettigheder at kende, og at politikerne bruger resolutionen, så den kommer til at gøre en forskel, fortæller Sylvester.

Én af de voksne, der glæder sig til at høre børnenes tanker, er Astrid Krag. Hun er social- og indenrigsminister i Danmark.

- Vi skal blive bedre til at lytte til og inddrage børn i beslutninger, der vedrører deres eget liv. Derfor glæder jeg mig meget til i dag at tale med børnene om netop dette emne, siger hun.

Det er Nordisk Ministerråd, Børnerådet, Social- og Indenrigsministeriet og UNICEF Danmark, der står bag dagen.

Bonusinfo om resolutionen

- Børnene har kigget på FN's Børnekonvention, mens de har lavet resolutionen. Det er nemlig der, alle børns rettigheder er skrevet ned.

- Børnene kommer selv med forslag til, hvordan resolutionen kan bruges - fx hjemme i familien, i skolen og i fritiden.