Skal du vaccineres mod corona? Du har ret til selv at bestem­me

Hvis du er fyldt 15 år, har du selv ret til at beslutte, om du vil vaccineres eller ej. Det gælder også for vaccination mod COVID-19
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Lige nu bliver unge mellem 16 og 19 år indkaldt til vaccination mod COVID-19 af Sundhedsstyrelsen. I nogle familier skaber det konflikter, for hvem har ret til at bestemme, om du skal vaccineres?

Børnetelefonen får i de her dage mange opringninger fra unge, der er i tvivl om deres rettigheder. Har jeg ret til at få vaccinen, selvom mine forældre siger nej? Og kan mine forældrene tvinge mig til at blive vaccineret, hvis jeg ikke har lyst?

I loven er der ingen tvivl: Hvis du er over 15 år, kan du selv bestemme, om du vil have en vaccine eller ej. Det gælder alle vaccinationer – også den mod COVID-19.

Dine forældre har ret til at blive inddraget og informeret om beslutningen, men de kan ikke tage din beslutning om.

Det er kun i ganske få tilfælde, hvor en læge har vurderet, at en ung ikke selv kan forstå konsekvenserne, at det er forældrene, der kan tage beslutningen.

Hvis du er i tvivl eller uenig med dine forældre, om du skal vaccineres eller ej, kan det være en god idé at snakke med din læge om det.