Skal du vaccineres mod corona? Her er dine rettigheder

Er du fyldt 12 år, skal du og dine forældre tage stilling til, om du skal have en corona-vaccine. Her kan du læse om dine rettigheder
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Sommerferien er i gang, og hvis du er fyldt 12 år, lander der inden for de næste par uger en invitation til en corona-vaccination i din og/eller dine forældres e-boks.

Måske jubler du over endelig at kunne få en vaccine. Måske har du absolut ikke lyst til at få den. Måske er du i tvivl. Uanset hvad du tænker, er det vigtigt, at du snakker med dine forældre eller andre voksne, du er tryg ved, om fordelene og ulemperne ved at blive vaccineret. Forhåbentligt kan I sammen finde frem til, hvad der er det bedste for dig.

Hvis du og dine forældre er uenige, om du skal have vaccinationen mod COVID-19 eller ej, er det en god idé at snakke med din læge om det. Du har nemlig ret til at være med til at bestemme, om du skal vaccineres. Her kan du se, hvad du har ret til, alt efter din alder.

Hvis du er 12-14 år

Hvis du er mellem 12 og 14 år, er det som udgangspunkt dine forældre, der bestemmer, om du skal have vaccinen eller ej. Du har ret til information om vaccinationen og til at blive inddraget i beslutningen.

Hvis du absolut ikke har lyst til at få vaccinen, kan dine forældre eller din læge ikke tvinge dig, med mindre de har en virkelig god grund til det. Snak med dem om, hvorfor du ikke har lyst til at få den. 

Hvis dine forældre ikke synes, du skal have vaccinen, har du ikke mulighed for at få den, før du fylder 15 år, eller de ombestemmer sig. Snak med dine forældre om, hvorfor du gerne vil have vaccinen. Du har altid ret til at sige din mening.

Hvis du er fyldt 15 år

I loven er der ingen tvivl: Hvis du er over 15 år, kan du selv bestemme, om du vil have en vaccine eller ej. Det gælder alle vaccinationer – også den mod COVID-19.

Dine forældre skal informeres om beslutningen, men de kan ikke tage din beslutning om.

Det er kun i ganske få tilfælde, hvor en læge har vurderet, at en ung ikke selv kan forstå konsekvenserne, at det er forældrene, der kan tage beslutningen.