HANDICAP
Hvis du lever med et handicap, har du særlige rettigheder. Børnekonventionen, handicapkonventionen og forskellige danske love skal sikre, at du får den hjælp, du har brug for - og at ikke bliver forskelsbehandlet pga. dit handicap. Hvis du alligevel oplever problemer, har du ret til at klage. Her kan du se, hvordan du gør og finde vej til hjælp.
Ret til/en rettighed...
er noget, man altid har lov til eller har lov til at få. En rettighed kan også handle om noget, man skal være beskyttet mod fx ikke at blive forskelsbehandlet.
Nogle børn og unge lever med et fysisk eller psykisk handicap. Et handicap kan være mange forskellige ting, og det kan give forskellige udfordringer i hverdagen.
Det er først og fremmest dine forældre, der har ansvaret for at hjælpe dig, hvis du lever med et handicap. Men hvis du og dine forældre har brug for det, har I ret til at få hjælp. Det er kommunen, som skal sørge for, at I får den nødvendige hjælp og støtte - både derhjemme og i skolen.
DET HAR DU RET TIL
Det siger Børnekonventionen
- Du har ret til den bedst mulige psykiske og fysiske sundhed.
- Du har ret til ikke at blive forskelsbehandlet pga. dit handicap.
- Du har ret til støtte, så du kan leve et godt og aktivt liv ligesom andre børn og unge.
- Du har ret til at få hjælp, hvis dine forældre ikke kan passe dig.
- Du har ret til at blive lyttet til, hvis du har særlige ønsker til støtte eller hjælp til dit handicap.
Det siger de danske love
- Hvis dit handicap kræver lægebehandling, skal lægen altid inddrage dig i din behandling. Hvis du er under 15 år, er det dine forældre, der træffer endelig beslutning om behandlingen. Hvis du er over 15 år, har du ret til selv at vælge, om du vil behandles.
- Kommunen skal sikre, at du får den hjælp og støtte – du har brug for - for at kompensere så godt som muligt for dit handicap. Hjælpen kan både være i eller uden for dit hjem.
- Når kommunen beslutter noget om dig, skal de også spørge dig, hvad du oplever at have brug for. Hvis du er fyldt 10 år, kan du klage over beslutninger, der er truffet af kommunen. Hvis du er under 10 år, kan dine forældre klage på dine vegne.
- Du har ret til, at dit dagtilbud, klubtilbud og din skole tilpasses på en måde, så du kan deltage ligesom andre børn. Det betyder fx, at der skal være en sliske ind til dit klasseværelse, hvis du sidder i kørestol. Og at du skal have tilbudt nødvendige hjælpemidler for at kunne følge undervisningen eller være med i leg med dine venner.
Kilde: barnets lov, sundhedsloven, bekendtgørelse om lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap
DET BETYDER...
Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.
Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder.
HER KAN DU FÅ HJÆLP
SÅDAN KLAGER DU
Du kan klage, hvis dine rettigheder er blevet overtrådt, hvis du er utilfreds med en beslutning, der handler om dig - eller hvis du bliver behandlet dårligt. Det er altid en god ide at tale med en voksen først.
Du kan godt klage selv, men det kan det være en god ide, at gå til en voksen, som du stoler på og er tryg ved. Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad I skal gøre.
Her kan du se, hvor og hvordan du klager.