Open menu Close menu
Dreng står med ryggen til kameraet og kigger mod en skov. FOTO: AdobeStock

SUNDHED

Lider du af en sygdom? Eller er din fysiske og mentale sundhed ikke i top pga. en ulykke eller skade? Så har du har ret til hjælp. Forskellige love skal sikre, at du får den hjælp og behandling, du har brug for. Oplever du problemer med at få hjælp? Eller har du det svært på grund af sygdom eller skade? Så kan du finde vej til hjælp her.

Path 2

DET HAR DU RET TIL

Det siger Børnekonventionen

•    Du har ret til at have det godt og udvikle dig.

•    Du har ret til den bedst mulige psykiske og fysiske sundhed.

•    Du har ret til at få den hjælp, du har brug for, hvis du er syg.

Det siger de danske love

•    Du har ret til gratis lægebehandling ved egen læge, ved speciallæger, ved tandlæger, på hospitalet og i psykiatrien. 

•    Hvis du fejler noget, har du ret til at lægerne finder ud af, hvad det er inden for 30 dage. Hvis det ikke er muligt, skal lægerne lægge en plan for, hvordan de vil finde ud af det.

•    Du har ret til altid at blive inddraget i din lægebehandling og få information om din sygdom - og evt. forskellige former for behandling af sygdommen.

•    Hvis du er under 15 år, er det dine forældre, der bestemmer, om du skal behandles eller ej. Hvis du er over 15 år, har du selv ret til at beslutte, om du vil behandles eller ej.

•    Lægen kan vurdere, at du ikke selv kan forstå, hvad din behandling kan komme til at betyde for dig og dit liv. Derfor kan lægen beslutte, at dine forældre skal give samtykke til behandlingen - i stedet for dig. 

•    Hvis du eller dine forældre ikke vil give samtykke til behandling - men lægen vurderer, at dit helbred kræver det - kan kommunen beslutte, at du skal behandles. Lægen må altid behandle dig, hvis du eller dine forældre ikke er i stand til at give samtykke – fx hvis du er besvimet, og lægerne ikke kan komme i kontakt med dine forældre.

Kilde: barnets lov, sundhedsloven

DET BETYDER...

En rettighed er noget, du altid har lov til eller har lov til at få. Fx at du hjælp, hvis du er syg.

Børnekonventionen er et sæt regler, som skal sikre, at børn og unge har det godt.

Børnekonventionen består af 54 regler om børns rettigheder. 

Læs mere om Børnekonventionen her.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

Børn, Unge og Sorg

Du kan få hjælp og rådgivning hos Børn, Unge og Sorg, hvis en i din familie er alvorligt syg - eller hvis du har mistet en i din familie, Du kan også få samtaler med en psykolog eller komme i en samtalegruppe med andre børn og unge.

Børnetelefonen

Du kan kontakte Børnetelefonen og tale om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Headspace

- nogen at tale med

Du kan kontakte Headspace og få rådgivning om dine problemer - intet problem er for stort eller småt.

Checkpoint

- hotline hos Aidsfondet

Du kan ringe til Checkpoint hos AIDS-Fondet og få rådgivning, hvis du lever med hiv. Du kan også ringe, hvis du er pårørende og har brug for en at tale med om dine tanker, bekymringer eller spørgsmål.

Ung på Linje/Ung Online

Du kan kontakte Ung På Linje/Ung Online, hvis du mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni.

Angstforeningen

- børn, unge og forældre

Angstforeningens er for dig, der oplever angst. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I fx tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst - og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.

HØRT

Savner du nogen at tale med? Vil du have viden om dine rettigheder? Eller mangler du mod til at handle på din situation?Hos HØRT har de tid og opmærksomhed på dig - og er klar til at skrive med dig om store og små problemer.

Kommunen - DinSide

Du kan få hjælp af kommunen, hvis de voksne, du kender, ikke kan hjælpe dig. På DinSide kan du komme i kontakt med din kommune. Hvis du ikke ved, hvilken kommune du bor i, så hjælper DinSide dig med at finde ud af det.

 

SÅDAN KLAGER DU

Du kan klage over din behandling, hvis du er blevet behandlet forkert - eller hvis du har fået fysisk skade af noget medicin.

Kontakt det sted, du er blevet behandlet.

Så giver de dig en patientvejleder, som kan hjælpe dig videre.