Find vej til hjælp og rådgivning om livet online. - Børneportalen.dk
Har du brug for hjælp?

Dit liv online

En stor del af vores liv foregår online. Vi kommunikerer hele tiden gennem nettet, spil, apps og sociale medier. Derfor er det vigtigt, at det er trygt for alle at være online. Læs mere og find vej til hjælp, hvis du har oplevet hate eller noget andet ubehageligt online.

Internettet, sociale medier og andre digitale platforme giver os mange muligheder for at kommunikere og være sammen online.

Nettet skal være et trygt sted at være for alle. Derfor er det vigtigt at holde en god tone, kende reglerne for deling og være opmærksom på, hvilke oplysninger man giver om sig selv.

Når man bruger apps og sociale medier som fx Messenger, TikTok, Instagram, Snapchat og YouTube, er det vigtigt at tale ordentligt til hinanden. Alligevel oplever nogle børn og unge at få ubehagelige beskeder eller få delt billeder eller videoer mod deres vilje.

Mobning og seksuelle krænkelser kan også foregå digitalt, fx hvis nogen deler billeder eller videoer af andre - uden deres samtykke.

Ret til privatliv - også online

Når du er online, har du ret til privatliv. Men samtidig efterlader du spor, når du er online. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad og hvor meget du deler om dig selv.

Det gælder både det, du deler med venner, men også de oplysninger du giver om dig selv, når du henter en app, melder dig til noget eller opretter en profil på sociale medier.

Hvis du har oplevet noget ubehageligt online, er det vigtigt at tale med nogen. Her kan du finde vej til hjælp, hvis du er blevet mobbet, har fået hate eller delt noget mod din vilje - eller hvis du føler, at dit privatliv er blevet
krænket.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

SletDet

– hjælp til børn og unge om onlinelivet

SletDet kan hjælpe dig, hvis du har delt eller fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer – fx nøgenbilleder eller videoer. Du kan også få hjælp, hvis du har haft en anden ubehagelig oplevelse online.

Telefon: 29 27 01 01

Politiet

Hvis du selv eller din familie bliver udsat for vold eller overgreb, kan du altid ringe til politiet på 112. Hvis du vil anmelde noget, der allerede er sket, kan du ringe til politiet på 114.

Telefon: 112

Børnetelefonen

Alle børn og unge kan ringe anonymt til Børnetelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

Cyberhus

Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe dig.

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan piger fra 12-24 år tale om lige det, de har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan chatte online og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

headspace

– nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

Privat Snak

– Rådgivning til børn og unge fra Sex og Samfund

Her kan du, som er mellem 10 og 15 år, stille spørgsmål om krop, følelser, kærester, pubertet og sex – men også om alt muligt andet! Du kan ringe, chatte eller skrive til brevkassen – helt anonymt.

Telefon: 70 20 22 81

Sexlinien for Unge

Sexlinien for Unge er for dig, der er mellem 15 og 25 år. Hos Sexlinien kan du få rådgivning om sex, køn, prævention, følelser, seksualitet, seksuelle rettigheder og sexsygdomme. Du kan ringe, skrive eller chatte med en rådgiv

Telefon: 70 20 22 66

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00

AngstTelefonen

- børn, unge og forældre

Angstforeningens telefonrådgivning er for dig, der oplever angst. Angst kan være en følelse, der pludselig overvælder dig, eller det kan være helt bestemte tanker eller situationer, der gør dig bange. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I for eksempel tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.

Telefon: 82 30 60 70

HØRT

Hvad enten du savner nogle at tale med, viden om dine rettigheder eller mod til at handle på din situation, har vi tid og opmærksomhed på dig, når du har brug for det. På HØRT sidder professionelle rådgivere klar til at skrive med børn og unge i alderen 15-24 år om både store og små problemer.

Læs mere om billeddeling

Kend dine rettigheder

Dit liv online – dine rettigheder

Når du bruger nettet, apps, spil og sociale medier, er der forskellige love, som skal beskytte dig og dit privatliv. Derfor er det vigtigt at kende reglerne og dine rettigheder, når du er online. Læs mere her.
Vis mere