Hvis du har det svært psykisk, kan du finde vej til hjælp her. - Børneportalen.dk
Har du brug for hjælp?

Psykisk sårbar

Mange børn og unge oplever at have det svært psykisk, og at livet føles tungt. Det kan både være i en kortere periode eller over meget lang tid. Hvis du har det svært psykisk, kan du få hjælp til at få det bedre. Find vej til hjælp her.

Mange mennesker oplever at have det psykisk svært på et tidspunkt i livet.

Ligesom man kan være syg og have ondt i kroppen, kan man også have psykiske sygdomme og problemer. Det kan være, fordi der sker noget meget voldsomt i ens liv, eller hvis man har problemer hjemme eller i skolen. Men det kan også være, at der ikke rigtig er en grund til, at man har det svært.

Hvis man føler, at livet er svært, kan man have mange forskellige følelser og tanker og mange forskellige måder at reagere på.

Vred, bange eller gør skade på dig selv: Få hjælp

Det er vigtigt at tale med nogen, så du kan få hjælp - uanset hvordan du reagerer: Om du er meget ked af det, bange, nervøs eller vred. Om du farer op, bliver meget stille, gør skade på dig selv, har en spiseforstyrrelse eller tænker på selvmord.

For langt de fleste er der hjælp at hente. Enten i form af samtaler med en psykolog eller terapeut eller gennem medicin.

Nogle børn og unge er syge og får en diagnose hos en læge for, at man bedre kan hjælpe dem. Det kan bl.a. være ADHD, angst eller depression. Der er nogle børn, som har det så svært, at de bliver indlagt.

Det kan også være rigtig svært, hvis man er i familie med en, som har det svært psykisk, eller som lider af en psykisk sygdom. Så kan det være godt at tale med en om det.

HER KAN DU FÅ HJÆLP

Børnetelefonen

Alle børn og unge kan ringe anonymt til Børnetelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.

Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)

LMS

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Her kan du få hjælp, hvis du skader dig selv, eller hvis du har en spiseforstyrrelse. Du kan også få rådgivning, hvis du er bekymret for en, du kender. Du kan maile, chatte, sms'e, ringe eller få en personlig samtale.

Telefon: 70 10 18 18 (DU KAN OGSÅ SMS'E)

Livslinien

Har du selvmordstanker? Er du bekymret for et menneske i krise? Eller er du pårørende eller efterladt til selvmord? Livsliniens rådgivere er der for at lytte til dig og hjælpe dig med at sætte ord på det, der er svært.

Telefon: 70 20 12 01

SIND

Landsforeningen for psykisk sundhed

Hos SIND kan du få telefonrådgivning og hjælp, hvis du selv er psykisk sårbar, eller hvis du er i familie med en, som lider af en psykisk sygdom.

Telefon: 70 23 27 50

headspace

– nogen at tale med

Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.

Telefon: 31 10 13 30

Psykiatrifonden

- sammen bekæmper vi psykisk sygdom

I Psykiatrifondens rådgivning kan du få hjælp til at håndtere det, der er svært. Det kan være, at du selv har det psykisk svært, eller at du er tæt på en, der er ramt af psykisk sygdom. Du kan både ringe, chatte og skrive til deres anonyme rådgivning.

Telefon: 39 25 25 25

AngstTelefonen

- børn, unge og forældre

Angstforeningens telefonrådgivning er for dig, der oplever angst. Angst kan være en følelse, der pludselig overvælder dig, eller det kan være helt bestemte tanker eller situationer, der gør dig bange. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I for eksempel tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.

Telefon: 82 30 60 70

GirlTalk

På GirlTalk.dk kan piger fra 12-24 år tale om lige det, de har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan chatte online og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.

Ung på Linje/Ung Online

Ung På Linje/Ung Online er et anonymt samtaletilbud til dig, der er mellem 13 og 30 år, og som mangler en at tale med om dine problemer og oplevelser – både når det går godt, og når det gør ondt indeni. Du kan både ringe og chatte.

Telefon: 70 12 10 00

HØRT

Hvad enten du savner nogle at tale med, viden om dine rettigheder eller mod til at handle på din situation, har vi tid og opmærksomhed på dig, når du har brug for det. På HØRT sidder professionelle rådgivere klar til at skrive med børn og unge i alderen 15-24 år om både store og små problemer.

Kend dine rettigheder

Psykisk sårbar – dine rettigheder

At være psykisk sårbar kan betyde mange forskellige ting. Hvis du har det psykisk svært, har en diagnose eller en psykisk sygdom, har du ret til at få hjælp. Læs mere om dine rettigheder her.
Vis mere