Har du brug for hjælp?
Skilsmisse
Når forældre vælger at gå fra hinanden, er det svært for hele familien. De fleste børn bliver meget kede af det eller føler sig tomme og ensomme.
Mange børn kan også føle, at det er deres skyld, at deres forældre er blevet skilt. Men det er aldrig børnenes skyld, når de voksne beslutter, at de ikke længere skal bo sammen.
Når dine forældre flytter fra hinanden sker der store forandringer for alle i familien. Det kan være, at du skal flytte til en ny by og en ny skole, og måske får din mor eller far en ny kæreste. Nogle gange tager dine forældre måske nogle beslutninger, som du ikke synes, er de bedste.
Tal med nogen om skilsmissen
Det kan være rigtig svært at have sit hjem to forskellige steder, og det kan være svært at finde ud af, hvad man kan snakke med sin mor og sin far om, når de ikke længere bor sammen. Mange børn er nervøse for at sige eller gøre noget, som kan gøre den ene eller den anden forælder ked af det.
De voksne har selv ansvar for deres skilsmisse. De skal sørge for at passe på dig, når de ikke længere bor sammen. Og de skal lytte til dig og høre din mening.
Hvis dine forældre er skilt eller skal skilles, og du har brug for at tale med en om dine oplevelser, kan du finde hjælp her.
HER KAN DU FÅ HJÆLP
Børnenes Skilsmissetelefon
Hvis du har brug for at tale med en voksen, efter at dine forældre er blevet skilt eller er gået fra hinanden, kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon i Familieretshuset. De vil gerne hjælpe dig med de tanker og spørgsmål, du går rundt med. På hjemmesiden migimidten.dk kan du læse mere om skilsmisse.
Telefon: 20 60 05 50
Ombudsmandens Børnekontor
Hos Ombudmandens Børnekontor tager de imod klager fra børn. Du kan klage til Børnekontoret, hvis du mener, at en offentlig myndighed – fx kommunen eller din skole – ikke følger reglerne, eller hvis de har behandlet dig dårligt.
Telefon: 33 13 25 12
Børnetelefonen
Alle børn og unge kan ringe anonymt til Børnetelefonen om alle slags bekymringer og problemer. Du kan også få hjælp til at finde en bisidder, som kan hjælpe dig med at skrive, ringe og gå med til møder i kommunen.
Telefon: 116 111 (du kan også sms'e)
headspace
– nogen at tale med
Intet problem er for stort eller småt. Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. Det hele foregår på dine præmisser. Du kan ringe, sende en mail, chatte eller få en samtale i det nærmeste headspace.
Telefon: 31 10 13 30
GirlTalk
På GirlTalk.dk kan piger fra 12-24 år tale om lige det, de har på hjerte – om alt fra kropslige forandringer og lavt selvværd til selvmordstanker, selvskade og spiseforstyrrelser. Du kan chatte online og på sms. Du behøver ikke fortælle, hvem du er, og rådgiveren kan ikke se dit telefonnummer.
Cyberhus
Cyberhus kan du være dig selv, og du kan chatte med andre børn og unge. Du kan også få rådgivning af en voksen, der altid gerne vil lytte og prøve at hjælpe dig.
AngstTelefonen
- børn, unge og forældre
Angstforeningens telefonrådgivning er for dig, der oplever angst. Angst kan være en følelse, der pludselig overvælder dig, eller det kan være helt bestemte tanker eller situationer, der gør dig bange. Når du ringer til AngstTelefonen, kan I for eksempel tale om, hvordan du bedst kan få hjælp til at komme ud af din angst, og hvad du selv kan gøre for at få det bedre.
Telefon: 82 30 60 70
HØRT
Hvad enten du savner nogle at tale med, viden om dine rettigheder eller mod til at handle på din situation, har vi tid og opmærksomhed på dig, når du har brug for det. På HØRT sidder professionelle rådgivere klar til at skrive med børn og unge i alderen 15-24 år om både store og små problemer.
Du har ret til at blive hørt
I Børnekonventionen står der, at:
- staten eller kommunen skal hjælpe dine forældre med at tage sig af dig, hvis det er svært for dem.
- du har ret til at sige din mening om, hvordan du gerne vil have, at tingene skal være.
- staten eller kommunen skal lytte til, hvordan du gerne vil have, at tingene skal være.
Du kan læse mere om Børnekonventionen her.
Du har ret til hjælp og til at blive inddraget
I forældreansvarsloven står der, at:
- børn har ret til at være sammen med begge deres forældre.
- der altid skal tages hensyn til dine ønsker, og hvad der er bedst for dig, når der bliver taget beslutninger, som handler om dig.
- det er Familieretshuset, der skal hjælpe dine forældre, hvis de ikke kan blive enige, for eksempel om hvor du skal bo, hvem der skal have forældremyndigheden over dig, eller hvor meget du skal være sammen med din mor og din far. Hvis dine forældre har delt forældremyndighed, skal de være enige, når der bliver taget beslutninger om dig.
- det er lovbestemt, at der skal være fokus på barnets trivsel gennem hele processen, og at du har ret til at blive inddraget så skånsomt som muligt.
- når dine forældre får behandlet deres sag i Familieretshuset, skal du tilbydes en kontaktperson. Du kan se en video om at få en kontaktperson her.
- du kan blive inviteret til en børnesamtale i Familieretshuset eller i Familieretten, hvor du har ret til at sige, hvordan der er for dig, når dine forældre går fra hinanden. Hvis du ikke har lyst til at deltage i børnesamtalen, er der ingen, som må tvinge dig til det. Du kan se en video om at komme til en børnesamtale her.
- hvis det kun er en af dine forældre, der bestemmer over dig, så er det ham eller hende, der har lov til at tage de vigtigste beslutninger om dig, fx hvor du skal bo.
Du kan læse hele forældreansvarsloven her.
Du har initiativret
I forældreansvarsloven står der også, at:
- hvis du er fyldt 10 år, har du initiativret. Det betyder, at hvis du er ked af de aftaler, dine forældre har lavet, så har du ret til at få Familieretshuset til at indkalde dine forældre til møde, hvor de skal finde ud af, om de kan lave en anden aftale, som passer bedre til dig.
Hvis du er fyldt 10 år og vil bruge din initiativret kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon hos Familieretshuset på telefonnummer 20 60 05 50.
Læs mere
En lov kan være besværlig at læse og svær at forstå. Men den kan være god at kende. Spørg din lærer, dine forældre eller en anden voksen, om de vil hjælpe dig med at læse loven.